Grasimi, grasimi saturate, grasimi polinesaturate, grasimi mononesaturate


Grăsime trebuie să reprezinte 30% sau mai puţin din caloriile consumate zilnic, cu grăsimi saturate care sa nu insumeze  mai mult de 10% din aportul total de grasimi. Grasimile sunt o formă concentrată de energie care ajuta la mentinerea temperaturii corpului, şi pentru a proteja tesuturile organismului si organelor. Grasimile  joacă, de asemenea, un rol esenţial în realizarea celor patru vitaminelor liposolubile: A, D, E, si K.

Excesul de calorii din proteine ​​si carbohidrati este transformat şi stocat sub forma de grasime. Chiar daca mancarea consumata este, in mare parte, fara grasimi, consumul în exces va duce la grăsime corporală suplimentara.

Caloriile din grasimi sunt stocate usor in timp ce, pentru a stoca si transforma proteinele si carbohidratii in  tesut adipos, este nevoie de energie. Singura modalitate dovedita de a reduce tesutul adipos din organism este de a arde mai multe calorii decat se consuma.

 

Grăsimi saturate:

• Funcţii: tind să crească nivelul colesterolului din sânge.
• Surse: se gasesc mai ales în produsele din carne şi produse lactate, precum şi in unele uleiuri vegetale, cum ar fi nuca de cocos si uleiul de palmier (uleiuri tropicale). Untul este bogat in grasimi saturate, in timp ce margarina tinde sa aiba mai multa grasime nesaturate. Cele mai multe grăsimi saturate tind sa fie solide la temperatura camerei, cu excepţia uleiurilor tropicale.

 

Grăsimi polinesaturate:

• Funcţii: Tind sa micsoreze nivelul colesterolului din sange
• Surse: se  gasesc mai ales in surse vegetale (şofrănaş, floarea soarelui, soia, porumb, bumbac)

 

Grasimi mononesaturate:

• Funcţii: tind sa micsoreze nivelul colesterolului LDL  (colesterolul „rau”)
• Surse: gasite atat in vegetale cat şi in produse de origine animală, cum ar fi uleiul de masline, ulei de canola, ulei de arahide, şi, în unele alimente vegetale, cum ar fi avocado

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: