>Pentru a va cunoaste nevoile zilnice: Macronutirentii


>     Indiferent daca tineti sau nu un regim, corpul dumneavoastra are nevoie in fiecare zi  de anumite substante. Cunoscand perfect aceste necesitati, veti reusi sa evitati tot ceea ce va este inutil, pentru a pierde tesut adipos, nicidecum masa musculara.

     Proteinele

   
     Ce sunt proteinele?

     Numite si protide, proteinele sunt prezente in intreaga masa a organismului, fiind molecule de dimensiuni mari, compuse din aminoacizi. Exista douazeci de aminoacizi diferiti. Dintre acestia, opt sunt indispensabili si trebuie sa figureze in mod obligatoriu in alimentatie, deoarece organismul nu-i poate sintetiza: valina, leucina, izoleucina, lizina, treonina, metionina, fenilalanina si triptofanul.
     Cand mancam, proteinele sunt transformate in aminoacizi, acestia trecand apoi in sange prin intermediul intestinului. In continuare, ei pot contribui la sinteza si reinnoirea proteinelor din componenta diverselor organe.

     Unde se gasesc proteinele?

     Exista 2 surse de proteine:

      Proteinele de origine animala: Carne si mezeluri, peste si fructe de mare, lapte si produse lactate, oua.
      Proteinele de origine vegetala: Cereale si cereale integrale, paine si aluaturi, leguminoase, legume uscate, fructe uscate.

     Ce tip de proteine este preferabil?

     Carnea contine, intr-adevar, multe proteine de calitate, si ingeneral cei opt aminoacizi indispensabili organismului. Dar carnea si mezelurile sunt bogate si in grasimi saturate, iar consumul acestora in cantitate mare poate duce la un surplus de greutate si la un exces de „colesterol rai” (colesterol LDL).
     Vegetalele sunt sarace in grasimi si bogate in proteine, dar nu contin toti cei opt aminoacizi indispensabili.
     Pestele este bogat in proteine si in grasimi nesaturate, care au un rol de protectie a arterelor; de aceea este recomandabil consumul de peste.

     De ce sunt recomandabile proteinele intr-un regim de slabire?

     Celor ce vor sa tina un regim de slabire li se recomanda in mod deosebit sa consume proteine. De altfel, pentru marii obezi exista asa-numitele „diete proteice”  (sau protidice) administrate in mediul spitalicesc, sub strict control medical. Pentru o perioada stabilita dinainte de echipa medicala, pacientul nu ingereaza decat proteine.
     Iata care sunt principalele avantaje ale consumului de proteine in cadrul regimului de slabire:

– Asimilarea proteinelor ingerate necesita energie. Astfel, la 100 de calorii asigurate de proteine, 25 de calorii sunt arse la asimilare. Prin urmare, chiar daca aduc in organism 4 calorii la fiecare gram, un sfert din acest aport caloric este consumat.
– In plus, proteinele nu pot fi stocate, excesul fiind intotdeauna ars.
– Proteinele potolesc usor foamea, spre deosebire de glucidele rapide, care au tendinta de a o stimula.

     Nevoile de proteine

     Un adult ar trebui sa ingereze un gram de proteine per kilogram; astfel, unei femei care cantareste 55  kg ii este recomandat un aport cotidian de 55 g de proteine.
     Mult timp nutritionistii au sugerat un aport de 30% din total proteine de origine vegetala si 70% proteine de origine animala. Dar s-a observat ca lactatele si carnea contin greasimi ascunse; in plus, alimentele bogate in proteine de origine vegetala (cereale, leguminoase) au deopotriva un continut mare de fibre alimentare. Pe langa faptul ca imbunatatesc tranzitul intestinal, acestea sunt satioase, previn cancerul de colon si hipercolesterolemia.
     De aceea, aportul zilnic de proteine ar trebui sa respecte urmatoarele proportii:
– intre 30% si 50% proteine de origine vegetala.
– intre 50% si 70% proteine de origine animala.

     Carenta de proteine duce la pierderea de masa corporala slaba (muschi si viscere) – ceea ce, desigur, nu este de dorit. In cadrul unui regim de slabire trebuie sa pierdeti masa grasa, nicidecum muschi! De aceea, refuzati orice regim de slabire care exclude, partial sau total, proteinele.

     Proteinele si alimentatia vegetariana

     Trebuie sa stiti ca alimentele bogate in proteine de origine vegetala nu contin doi dintre aminoacizii indispensabili: lizina si metionina. De aceea, pentru a evita carentele, trebuie sa le combinati intre ele. Spre exemplu:

– Produsele cerealiere (aluaturi sau paste fainoase, orez, paine, etc) contin toti aminoacizii indispensabili, inclusiv metionina, cu exceptia lizinei.
– Leguminoasele (soia, linte, fasole uscata) contin lizina, dar nu si metionina.

     Daca doriti sa devenitit vegetarian, trebuie sa asociati la fiecare masa  leguminoasele cu cerealele; de pilda:
– aluaturi (pentru metionina) cu fasole uscate ( pentru lizina).
– orez (pentru metionina) si linte (pentru lizina).
– paine (pentru metionina) si soia (pentru lizina) .
– porumb (pentru metionina) si naut (pentru lizina).

sursa 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: